• Tel: +420 588 509 028,
  • +420 602 319 697

Dr. E. Beneše 5, Šumperk  •  ordinace@alergocentrum.cz

Image

Nesnášenlivost mléčného cukru, laktózová intolerance

Část lidí nedokáže zpracovat mléčný cukr (laktózu), který se nachází v mléku a v mléčných výrobcích. Laktóza je disacharid, který musí být rozštěpen enzymem laktázou na jednoduché cukry glukózu a galaktózu, aby se mohl vstřebat. Ke štěpení mléčného cukru dochází v zažívacím ústrojí pomocí dostatečného množství funkčního enzymu. Proces štěpení ovlivňuje celkový stav pacienta, stav zažívacího ústrojí a čas, za který se laktóza rozštěpí. Zpomalení trávení zlepší štěpení mléčného cukru - to zajistí strava s dostatkem vlákniny a tuku. Při poruše enzymu laktázy postupuje nestrávený mléčný cukr střevem, váže na sebe vodu, způsobuje plynatost a narušuje trávení.
Schopnost štěpit laktózu je dána geneticky (například Indiáni ji neumí štěpit vůbec). Úplné chybění enzymu v naší populaci je vzácné. S rostoucím věkem se snižuje jeho funkce a množství, proto jsou projevy častější u dospělých a větších dětí. Sníženou funkci enzymu můžeme zachytit jako druhotný nález u lidí se střevním onemocněním např. u celiakie. K dočasnému snížení tolerance dochází při změně mikroflóry, například při průjmových onemocněních, při léčbě antibiotiky.
Nejčastějšími příznaky nesnášenlivosti laktózy jsou: plynatost, škroukání v břiše, pobolívání břicha až kolikovité bolesti, průjmy, nepravidelné vyprazdňování. Jindy může jít o celkovou únavu, slabost, úbytek na váze a v případě podrobného vyšetření můžeme zjistit chudokrevnost, snížené množství stopových prvků. Tyto změny jsou dány změněným vstřebáváním.
Intolerance laktózy není alergie na kravské mléko. Při alergii způsobuje problémy mléčná bílkovina a protilátky, které si proti ní alergik vytváří. Při laktózové intoleranci jde o poruchu vstřebávání mléčného cukru.

Bezlaktózová dieta

Hlavním léčebným opatřením je bezlaktózová dieta nebo s dieta s nízkým obsahem laktózy. Jde o to, že nejíme potraviny, které laktózu obsahují. Množství laktózy, kterou postižený snáší, je různé a je na každém, aby si vyzkoušel, kolik mléčných výrobků dokáže strávit a aby si dokázal jídelníček aktuálně upravovat.
Je nutné připomenout, že neopodstatněná dieta není správná!
Při dietě omezíme nebo vyloučíme mléčný cukr (laktózu), který je v každém druhu mléka (kravském, ovčím, kozím, i v nízkotučném) a mléčných výrobcích. Laktóza je rozpustná ve vodě, proto obecně platí, že z mléčných výrobků obsahují nejvíce laktózy výrobky z odtučněného (odstředěného) mléka. Lidé s intolerancí laktózy lépe snáší plnotučné mléko nebo smetanu, nejlépe v kombinaci s celozrnným pečivem. Ze stravy je třeba vyloučit produkty s označením “light” a produkty s obsahem syrovátky. Vhodné jsou výrobky, které prošly mléčným kvašením. Při něm bakterie (laktobacily, bifidobakterie a jiné kultury) přeměňují laktózu na neškodnou kyselinu mléčnou – ve výrobku samotném i ve střevech člověka. Doporučujeme jogurty s vyšším obsahem tuku, acidofilní mléka, podmáslí.
Při lehčí nesnášenlivosti můžeme zařadit malé množství mléčných výrobků ­ například máslo, tvrdý sýr, zakysané produkty (jogurt, kefír, kysané mléko, podmáslí) nebo plnotučné mléko. V těžších případech je třeba dodržovat přísnější bezlaktózovou dietu. Naprostá většina pacientů s těžší poruchou snese malé množství mléka, není proto nutné nutné nahrazovat mléko např. v bramborové kaši, nebo v těstech.
“Low lactose či bezlaktózové” je označení výrobků bez laktózy (v obchodech zdravé výživy či internetovém obchodě koupíte bezlaktózové mléko, máslo a další výrobky). Potraviny s označením „může obsahovat stopové množství mléka“ by lidem s laktózovou intolerancí neměly způsobovat žádné problémy. Nevadí ani složky jako „mléčná bílkovina“ nebo „kasein“, přestože pocházejí z mléka, nemají s laktózou nic společného.
(Potraviny označené “milk free” jsou bez bílkoviny kravského mléka a jsou vhodné pro alergiky na bílkoviny kravského mléka, ­ nepodávají informaci o obsahu mléčného cukru.)

Tipy do kuchyně

Náhrada za mléčné výrobky:

  • za mléko: bezlaktózové mléko, bezlaktózová smetana do kávy, rostlinná mléka ­ rýžové, ovesné, špaldové, mandlové, sojové
  • za máslo: olivový olej, bezlaktózové máslo, rostlinné margaríny
  • za sýr: tofu
  • za jogurt: sojové nebo rýžové dezerty

O složení potravin se dočtete na webových stránkách Centra pro databázi složení potravin http://www.czfcdb.cz/.
Je důležité vědět, že laktóza je obsažena nejen v mléčných výrobcích. Bývá součástí mléčných čokolád, polev, zmrzlin, ochucených bramborových lupínků, sladkého i slaného pečiva, uzenin, margarínů, instantních pokrmů, instantních polévek, směsí koření, koktejlů na hubnutí. Mnoho léků, potravinových doplňků a umělých sladidel obsahuje laktózu (případně její monohydrát nebo anhydrid) jako tzv. plnidlo, a mohou také způsobovat potíže.

Jak řešit laktózovou intoleranci u nejmenších dětí


Na trhu jsou mléka se sníženým obsahem laktózy označené “low lactose”. V mnohých případech se tato mléka nasazují dočasně ­ po průjmových onemocněních. Další variantou jsou již zmíněná rostlinná mléka.

Doplnění vápníku


Při výrazném omezení mléčných výrobků je vhodné doplnit vápník. Potřebnou dávku, která se mění s věkem dítěte, je možné získat pestrou stravou a zařazením potravin s vyšším obsahem vápníku: ryby, citrusové plody, fazole, rajčatová šťáva, kapusta, květák, brokolice, špenát, brambory, amarant, melasa, mořské řasy, sezamové semínko, mák, mandle a další. V obchodech můžete zakoupit potraviny obohacené vápníkem ­například rýžový nebo sójový nápoj s vápníkem ap.
Doplňky stravy s obsahem vápníku např. Kalciový sirup, Calcichew tbl (pro děti od 4 let), Biomin H rozpustné sáčky, Caltrate Plus (od 12 let). Pro lepší vstřebávání se podává na lačno. Výhodné je společné podávání s vitamínem D.



Aktualizováno v roce 2021 pro potřeby pacientů
Alergocentrum s.r.o., Dr. E. Beneše 5, Šumperk
tel.: 588 509 028, 602 319 697
www.alergocentrum.cz

Dokument ke stažení v PDF
stáhnout

Požadavek na vyšetření

Chcete-li se objednat na vyšetření navštivte tuto stránku .
ZDE

Ordinační hodiny

Aplikace <b>injekcí</b>

Aplikace injekcí